Kas tasuks juba täna endale 8K teler osta?

Enne uue televiisori ostmist peaksid kaaluma põhjalikult, millise kvaliteediga pilti sa soovid näha. Televiisorid jäävad tavaliselt meie kaaslasteks pikkadeks aastateks, mistõttu peaksid uue televiisori ostmisel  arvestama erinevate asjaoludega. Need hõlmavad kulud teleri ostmiseks, sisu kättesaadavust ja sinu praeguse teleri järelejäänud kasutusaeg. Eriti kui sinu 4K teler on heas seisukorras ja võib veel mitu aastat vastu pidada.

Ülevaade ja selgitus 8K tehnoloogiast

4K telerite eraldusvõime on 3840 x 2160 pikslit, samas kui 8K telerite eraldusvõime on hämmastavalt 7680 x 4320 pikslit, mis tähistab tohutut hüpet pildi teravuses. 8k telerid on uue ekraanitehnoloogiaga, mis pakub neli korda suuremat eraldusvõimet. 8K teleri eraldusvõime sisaldab 33 miljonit pikslit, mis pakub värvide, heleduse ja toonide osas rohkem mitmekesisust.

Parem pilditöötlus on kõige märgatavam näiteks spordi- või märulifilmide vaatamisel. Mida kiiremini ekraanil pilt liigub, seda udusemaks võib see muutuda. Näiteks jalgpalli- või korvpallimängus võivad ekraani servad olla hägusad, kui pilte ei töödelda ega kuvata piisavalt kiiresti. 8K teleri võimalused aitavad hägusust vähendada.

Mida peaksid 8K teleri ostmisel silmas pidama?

Sul on selle tehnoloogia kasutamiseks vaja suurt televiisorit, mille diagonaal on vähemalt 65 tolli, et tõeliselt hinnata paremaid visuaalseid omadusi. Inimsilm teeb kindlasti vahet 8K ja madalama eraldusvõime vahel, kuid ainult siis, kui istud ekraanile piisavalt lähedal.

Pildi eraldusvõime on seotud pikslite arvuga, mida ekraan suudab näidata. Sinu seadmete ühendamiseks 8K teleriga peavad need olema varustatud HDMI 2.1 võimsusega, mida on vaja 8K visuaalide sujuvaks esitamiseks.

Saadaval ei ole veel piisavalt 8K sisu

Tarbijatele on hetkel saadaval piiratud kogus 8K sisu. Aga kui ostad 8K teleri, näeb isegi praegune 4K sisu tänu seadme kiiremale pilditöötluse võimele palju teravam välja. Väheseks 8K sisuks on mõningad mängud ja väike valik YouTube’i videosid, mis on filmitud 8K resolutsioonis. Paljudel suurematel voogedastusteenustel pole 8K sisu hetkel veel saadaval.

Enne 8K muutumist televiisorite standardiks on vaja ületada veel mõned tehnilised takistused. Alustuseks vajab 8K andmemahtu 121,5 GB minutis, mis tähendab 7,29 TB tunnis. 8K sisule juurdepääsuks, esitamiseks ja redigeerimiseks vajalik töötlemisvõimsus on tohutu.

Interneti kiirus on tänasel päeval üks peamisi tegureid, mis piirab 8K sisu kiiret kasvu, sest sisu laadimine võtab kauem aega, isegi kui heli- ja videosisu on digitaalselt tihendatud. Kui sul on 4K vaatamisel voogedastusteenustes juba praegu viivitus, võiksid 8K teleri ostmise veel veidi edasi lükata kuni sinu interneti teenusepakkuja suudab pakkuda kiiremat teenust.

8K tehnoloogiale üleminek sõltub individuaalsetest vajadustest 

Kõrge number hinnasildil ja piisava sisu puudumine muudavad 8K telerid praegu veel eksklusiivseks valikuks. Tavalise vaatamiskauguse juures on ekraanipiltide kvaliteedi erinevus 8K ja 4K telerite vahel vaevalt märgatav. Kuid kui oled mängija, kellel on uusima põlvkonna konsool, võib 8K versioonile üleminek pakkuda sulle ülimalt kaasahaaravat kogemust.

Kui sul on vanem teler, võib olla hea mõte 4K versioon oma elus üldse vahele jätta ja kui saad seda rahaliselt endale lubada, siis võiksid kohe endale 8K teleri valida. Saad endiselt vaadata 4K sisu 8K ekraanil ja sinu teler on järgmise põlvkonna sisu jaoks juba valmis.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga